Johannesbloggen kap 21

Så avslutas Johannes evangelium, glada budskap om Jesus. Jag fascineras av Petrus varje gång jag läser den här berättelse. Jag grips av hans reaktion i båten när han inser att det är Jesus som är på stranden. Han skulle kunna suttit kvar och skämts  och tänkt att Jesus som Petrus förnekat är den sista han vågar möte. Nej. Petrus kastar sig i vattnet med kläderna, och förklaringen kommer i dialogen senare. När Jesus ger Petrus att bekänna sin kärlek lika många gånger som han svek honom är det att ge honom ett personligt upprättande. Men redan innan detta sökte Petrus Jesus närhet, för Petrus visste att Jesus inte bara var medveten om hans nederlag, utan att Jesus också visste att Petrus hade Jesus kär. ”Mästare du vet allt, du vet att jag har dig kär”. Ja Jesus vet dina misslyckanden och ja han vill upprätta dig. Men Jesus vet också om du har en ärligt kärlek till Jesus, oavsett om det blev som du önskat innan, han vet att du har honom kär.

Johannes evangelium slutar egentligen inte här, det är inte ett ”the end” utan Jesus uppmaning drabbar oss igen och gör att berättelsen fortsätter, både för hans lärjungar då och oss nu, Jesus säger ”Följ mig”.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Joh 21:1 Därefter uppenbarade sig Jesus än en gång för lärjungarna. Det var vid Tiberias sjö, och det gick till så här:
Joh 21:2 Simon Petrus och Thomas som kallades Tvillingen, Natanael från Kana i Galileen, Sebedeus söner och två andra av hans lärjungar var tillsammans.
Joh 21:3 Simon Petrus sade till dem: ”Jag ger mig ut och fiskar.” De andra sade: ”Vi går också med dig.” De gick ut och steg i båten, men den natten fick de ingenting.
Joh 21:4 Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte att det var han.
Joh 21:5 Jesus sade till dem: ”Mina barn, har ni något att äta?” De svarade: ”Nej.”
Joh 21:6 Han sade: ”Kasta ut nätet på högra sidan om båten, så skall ni få.” De kastade ut nätet, och nu orkade de inte längre dra upp det för all fisken.
Joh 21:7 Den lärjunge som Jesus älskade sade då till Petrus: ”Det är Herren.” När Simon Petrus hörde att det var Herren, tog han på sig ytterplagget, för han var lätt klädd, och kastade sig i sjön.
Joh 21:8 De andra lärjungarna kom efter i båten. De var inte långt från land.
Joh 21:9 När de kom i land, fick de se en glödhög och fisk som låg på den och bröd.
Joh 21:10 Jesus sade till dem: ”Bär hit av fisken som ni fått.”
Joh 21:11 Simon Petrus steg i båten och drog in nätet. Det var fullt av stora fiskar, etthundrafemtiotre stycken. Och fast de var så många gick nätet inte sönder.
Joh 21:12 Jesus sade till dem: ”Kom och ät.” Ingen av lärjungarna vågade fråga honom vem han var. De förstod att det var Herren.
Joh 21:13 Jesus gick fram och tog brödet och gav dem, och likaså fisken.
Joh 21:14 Detta var tredje gången som Jesus uppenbarade sig för lärjungarna sedan han hade uppstått från de döda.
Joh 21:15 När de hade ätit sade Jesus till Simon Petrus: ”Simon, Johannes son, älskar du mig mer än dessa?” Han svarade: ”Ja, Herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade till honom: ”För mina lamm på bete.”
Joh 21:16 För andra gången frågade han: ”Simon, Johannes son, älskar du mig?” Han svarade: ”Ja, Herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade till honom: ”Var en herde för mina får.”
Joh 21:17 För tredje gången frågade han: ”Simon, Johannes son, har du mig kär?” Petrus blev bedrövad över att Jesus för tredje gången frågade: ”Har du mig kär?” och han svarade: ”Herre, du vet allt. Du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”För mina får på bete.
Joh 21:18 Amen, amen säger jag dig: När du var yngre, spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir äldre, skall du sträcka ut dina händer och en annan skall spänna bältet om dig och leda dig dit du inte vill.”
Joh 21:19 Detta sade han för att ge till känna med vilken död Petrus skulle förhärliga Gud. Sedan sade han till honom: ”Följ mig!”
Joh 21:20 Petrus vände sig om och fick se att den lärjunge som Jesus älskade följde efter. Det var han som vid måltiden hade legat vid Jesu sida och frågat: ”Herre, vem är det som skall förråda dig?”
Joh 21:21 När Petrus fick se honom, frågade han Jesus: ”Herre, hur blir det med honom?”
Joh 21:22 Jesus svarade: ”Om jag vill att han skall vara kvar tills jag kommer, vad rör det dig? Följ du mig!”
Joh 21:23 Så kom det ryktet ut bland bröderna att den lärjungen inte skulle dö. Men Jesus hade inte sagt till honom att han inte skulle dö, utan: ”Om jag vill att han skall vara kvar tills jag kommer, vad rör det dig?”
Joh 21:24 Det är den lärjungen som vittnar om detta och har skrivit detta, och vi vet att hans vittnesbörd är sant.
Joh 21:25 Jesus gjorde också mycket annat. Om varje händelse skulle skrivas ner, tror jag att inte ens hela världen kunde rymma de böcker som då skulle skrivas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>