Johannesbloggen kap 20

I det här kapitlet är det stora att Jesus uppstår, döden kunde inte behålla honom, Amen!

Vi får möte många som får möta Jesus, som får höra talas om att han uppstått och deras reaktioner och känslor kring detta. Det är ett kapitel som passar bra att läsa många gånger och försöka se saker ur olika personer i textens perspektiv, hur kände Maria när hon inte hittade kroppen, hur var det för Petrus som blir ifrånsprungen hela tiden, som sörjer både Jesus och sitt agerande kring Jesus korsfästelse. Kanske kan vi ibland känna som Thomas, som vill men inte kan tro, men som i mötet med Jesus inte skäms utan bekänner Jesus som Herre och Gud?

Vem känner du med mest i texten och varför?

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Joh 20:1 Tidigt den första veckodagen, medan det ännu var mörkt, kom Maria från Magdala ut till graven och fick se att stenen var borttagen från den.
Joh 20:2 Hon sprang därifrån och kom till Simon Petrus och den andre lärjungen, den som Jesus älskade, och sade till dem: ”De har tagit bort Herren från graven, och vi vet inte var de har lagt honom.”
Joh 20:3 Då begav sig Petrus och den andre lärjungen ut till graven.
Joh 20:4 De sprang båda på samma gång, men den andre lärjungen sprang fortare än Petrus och kom först fram till graven.
Joh 20:5 Han lutade sig in och såg linnebindlarna ligga där, men han gick inte in.
Joh 20:6 Strax därefter kom Simon Petrus. Han gick in i graven och såg linnebindlarna ligga där
Joh 20:7 och duken som hade täckt huvudet. Men den låg inte tillsammans med bindlarna utan för sig, hopvikt på en särskild plats.
Joh 20:8 Sedan gick också den andre lärjungen in, han som hade kommit först till graven, och han såg och trodde.
Joh 20:9 Förut hade de nämligen inte förstått Skriftens ord att han måste uppstå från de döda.
Joh 20:10 Därefter vände lärjungarna tillbaka hem.
Joh 20:11 Maria stod utanför graven och grät. Och medan hon grät lutade hon sig in i graven.
Joh 20:12 Hon fick då se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, den ene vid huvudets plats, den andre vid fötternas.
Joh 20:13 Och de sade till henne: ”Kvinna, varför gråter du?” Hon svarade: ”De har tagit bort min Herre, och jag vet inte var de har lagt honom.”
Joh 20:14 När hon hade sagt det, vände hon sig om och fick se Jesus stå där, men hon förstod inte att det var han.
Joh 20:15 Jesus sade till henne: ”Kvinna, varför gråter du? Vem söker du?” Hon trodde att det var trädgårdsmästaren och sade till honom: ”Herre, om det är du som har fört bort honom, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom.”
Joh 20:16 Jesus sade till henne: ”Maria.” Då vände hon sig om och sade till honom på hebreiska: ”Rabbuni” – det betyder lärare.
Joh 20:17 Jesus sade till henne: ”Rör inte vid mig, ty jag har ännu inte farit upp till Fadern. Men gå till mina bröder och säg till dem att jag far upp till min Fader och er Fader, till min Gud och er Gud.”
Joh 20:18 Maria från Magdala gick då och berättade för lärjungarna att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.
Joh 20:19 På kvällen samma dag, den första veckodagen, var lärjungarna samlade bakom låsta dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid vare med er.”
Joh 20:20 När han hade sagt detta visade han dem sina händer och sin sida. Och lärjungarna blev glada när de såg Herren.
Joh 20:21 Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Joh 20:22 Sedan han sagt detta, andades han på dem och sade: ”Tag emot den helige Ande!
Joh 20:23 Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder så är han bunden.”
Joh 20:24 Thomas, en av de tolv, han som kallades Tvillingen, hade inte varit med dem när Jesus kom.
Joh 20:25 De andra lärjungarna sade nu till honom: ”Vi har sett Herren.” Men han svarade dem: ”Om jag inte får se hålen efter spikarna i hans händer och sticka fingret i hålen efter spikarna och inte får sticka min hand i hans sida, så kan jag inte tro.”
Joh 20:26 Åtta dagar därefter samlades hans lärjungar igen där inne, och Thomas var med bland dem. Då kom Jesus, medan dörrarna var låsta, och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid vare med er.”
Joh 20:27 Sedan sade han till Thomas: ”Räck hit ditt finger och se mina händer. Och räck hit din hand och stick den i min sida. Och tvivla inte utan tro!”
Joh 20:28 Thomas svarade honom: ”Min Herre och min Gud!”
Joh 20:29 Jesus sade till honom: ”Därför att du har sett mig, tror du. Saliga är de som tror, fastän de inte ser.”
Joh 20:30 Många andra tecken, som inte är nerskrivna i denna bok, gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn.
Joh 20:31 Men dessa har blivit nerskrivna, för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron skall ha liv i hans namn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>