Johannesbloggen kap 10

Jesus beskrivning av sig själv som den gode herden är både inbjudande och kanske även något provocerande. Det är en fantastisk inbjudan till hela mänskligheten att få del av guds aktiva omsorg, Jesus berättar att han är vår beskyddare, en herde skyddar sin hjord från faror och leder den vidare framåt. Evangeliet utmanar gång på gång den individualistiska livsstil där vi upphöjer oss själva till Gudar och kanske tar det emot att ta emot en någon som gör att vi i relation till denna förstår att vi är får, inte herdar.  Visst kan alla människor uppskatta en guide ibland, men då är det ju fortfarande vi som har initiativet, har lejt den andra för att tjäna våra syften.

Men det finns problem med lejda herdar, det är som Jesus säger, när vargen kommer då flyr den herden, motståndaren vill slakta döda och förgöra, men Jesus, den gode herden, som inte är lejd utan som själv betalar med sitt liv, kommer aldrig överge dig.

Och går du in genom hans grind, tackar ja till Jesus inbjudan att bli del i hans flock så tar har du flera löften från Jesus. Du kommer inte bli rykt ur hans hand, ingen tjuv kommer kunna stjäla din tillhörighet i flocken, och vi vet från andra berättelser Jesus berättar att om du skulle komma från flocken och gå vilse så kommer den gode herden ge sig ut och leta efter dig tills du blivit återfunnen.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Joh 10:1 Amen, amen säger jag er: Den som inte går in i fårfållan genom dörren utan tar sig in på något annat ställe, han är en tjuv och en rövare.
Joh 10:2 Men den som går in genom dörren är fårens herde.
Joh 10:3 För honom öppnar dörrvaktaren, och fåren lyssnar till hans röst, och han kallar på sina får och nämner dem med deras namn och för ut dem.
Joh 10:4 När han har fört ut alla sina får, går han före dem, och fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst.
Joh 10:5 Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen främlingars röst.”
Joh 10:6 Denna liknelse framställde Jesus för dem, men de förstod inte vad det var han talade om.
Joh 10:7 Då sade Jesus än en gång: ”Amen, amen säger jag er: Jag är dörren till fåren.
Joh 10:8 Alla som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har inte lyssnat till dem.
Joh 10:9 Jag är dörren. Den som går in genom mig skall bli frälst, och han skall gå in och gå ut och finna bete.
Joh 10:10 Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd.
Joh 10:11 Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.
Joh 10:12 Den som är lejd och inte är en herde med egna får, han överger fåren och flyr, när han ser vargen komma. Och vargen river dem och skingrar hjorden.
Joh 10:13 Den som är lejd bryr sig inte om fåren.
Joh 10:14 Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och mina får känner mig,
Joh 10:15 liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern, och jag ger mitt liv för fåren.
Joh 10:16 Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Dem måste jag också leda, och de kommer att lyssna till min röst. Så skall det bli en hjord och en herde.
Joh 10:17 Fadern älskar mig därför att jag ger mitt liv för att sedan ta det tillbaka.
Joh 10:18 Ingen tar det ifrån mig, utan jag ger det av fri vilja. Jag har makt att ge det, och jag har makt att ta det tillbaka. Det budet har jag fått av min Fader.”
Joh 10:19 För de ordens skull uppstod det på nytt delade meningar bland judarna.
Joh 10:20 Många av dem sade: ”Han har en ond ande och är från sina sinnen. Varför hör ni på honom?”
Joh 10:21 Andra sade: ”Sådana ord kommer inte från en som är besatt. Inte kan en ond ande öppna ögonen på blinda.”
Joh 10:22 Nu inföll tempelinvigningens högtid i Jerusalem. Det var vinter,
Joh 10:23 och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet.
Joh 10:24 Då samlades judarna omkring honom och frågade: ”Hur länge vill du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet till oss!”
Joh 10:25 Jesus svarade: ”Jag har sagt er det, och ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min Faders namn vittnar om mig.
Joh 10:26 Men ni tror inte, därför att ni inte hör till mina får.
Joh 10:27 Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.
Joh 10:28 Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand.
Joh 10:29 Vad min Fader har gett mig är större än allt, och ingen kan rycka dem ur min Faders hand.
Joh 10:30 Jag och Fadern är ett.”
Joh 10:31 Än en gång tog judarna upp stenar för att stena honom.
Joh 10:32 Jesus sade till dem: ”Många goda gärningar från Fadern har jag låtit er se. För vilken av dem vill ni stena mig?”
Joh 10:33 Judarna svarade: ”Det är inte för någon god gärning vi vill stena dig, utan därför att du hädar och gör dig själv till Gud, du som är en människa.”
Joh 10:34 Jesus svarade dem: ”Står det inte skrivet i er lag: Jag har sagt att ni är gudar?
Joh 10:35 Om han nu kallar dem som fick Guds ord för gudar – och Skriften kan inte göras om intet -
Joh 10:36 hur kan ni då säga till honom, som Fadern har helgat och sänt till världen: Du hädar, därför att jag sade: Jag är Guds Son.
Joh 10:37 Om jag inte gör min Faders gärningar, så tro mig inte.
Joh 10:38 Men om jag gör dem, så tro på gärningarna, om ni inte kan tro på mig. Då skall ni inse och förstå att Fadern är i mig och jag i Fadern.”
Joh 10:39 De försökte gripa honom igen, men han drog sig undan och gick bort från dem.
Joh 10:40 Sedan begav han sig återigen till det ställe på andra sidan Jordan, där Johannes tidigare hade varit när han döpte. Där stannade han.
Joh 10:41 Många kom till honom, och de sade: ”Johannes gjorde visserligen inte något tecken, men allt vad han sade om Jesus var sant.”
Joh 10:42 Och många kom där till tro på honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>