Hur firar man en Kristen påsk?

När samhället blir allt mer sekulariserat, när kristna högtider reduceras till ett konsumtionstillfälle av prydnadssaker, har jag upplevt att det är svårt att fira en kristen påsk. Jag förstår samhällets problem med en korsfäst Jesus, han är mycket mer provocerande än en nyfödd Jesus som verkar behöva oss. Den korsfäste Jesus behöver inte oss, men påstår att vi behöver honom. För mig som kristen lärjunge vill jag inte att påskens spiksspets ska rundas av till något äggformsmjukt och ofarligt, jag vill provoceras, beröras, förundras, glädjas.

Jag tror att påsken ska firas på tre nivåer:
Församlingen, familjen och enskilt.

Att delta i påskens gudstjänstfirande är en stor hjälp, välsignelse och proklamation. Att tillsammans som Jesus kropp samlas kring tillbedjan och texterna som genom Anden görs levande för oss på nytt. Besöken i kyrkan blir en viktig inramning av påsken.

För många är påsken ett tillfälle att träffa vänner och familj, och i samhället i stort är det i mångt och mycket just en familjehögtid. För en kristen är familj och vänskap också viktigt, oavsett om de delar en kristen tro så kan de i mötet med dig och mig få möta påskbudskapet. Gör vad du kan för att inkludera utan att pådyvla. Dela dina tankar och känslor och ta tex tillfället i akt att göra söndagen till en riktig festdag, fira segern! Påsken berättar världens mest inkluderande budskap tänk om våra nära och kära får känna att de kan ta del och kanske också ta emot.

Jag vill också uppmuntra dig att ta tid enskilt denna påsk. Det var ditt skuldebrev som Jesus tog och spikade på korset. Kristen tro är både kollektiv och individuell, du är del av ett folk, men det var också just för dig Jesus dog och uppstod.

Gud välsigne dig att du får fira en kristen påsk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>